Mimari Görselleştirme

 

Mimari Görselleştirme Ne Demek?

Mimari görselleştirme teknik mimari çizimlerin teknik olmayan insanlarında anlayabileceği şekilde ve görsel olarak da tatmin edici olarak çizilmesidir. Bu çizimler kimi zaman vaziyet planlarının veya peyzaj planlarının boyanması ile oluşan paftalardır. Kimi zamanda cephe tasarımlarının çizimleridir. Mimari görselleştirme her zaman render şeklinde olmak zorunda değildir. Mimari görselleştirme pafta olarak hazırlanabilir, sulu boya ile yapılabilir veya maket yapımı bile mimari görselleştirmeye örnek olarak gösterilebilir. Renderda bir mimari görselleştirme tekniğidir ama özel olarak 3D mimari görselleştirmenin konusudur.

Mimari Görselleştirme



3D Mimari Görselleştirme

3D Mimari görselleştirme bir yapı projesinin 2 boyutlu vaziyet ve kat planlarının 3 boyutlu bir yapıya dönüştürülerek, inşaatın tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak görüntünün resmedilmesine verilen isimdir. Tek cümlede mimari görselleştirme nedir sorusuna cevap vermeye çalışınca böyle uzun ve karışık bir cümle ortaya çıkıyor. Öncelikle mimari görselleştirmenin aşamaları nelerdir onu inceleyelim. Ardından her bir aşama hakkında daha detaylı bilgiler vererek sizlerin konuyu derinlemesine anlamanızı hedefliyorum.

Mimari görselleştirme işlemlerinin aşamaları şöyledir;

  1. Mimari projenin 2 boyutlu olarak çizimi
  2. Mimari projenin kaba kütlesinin 3 boyutlu olarak çizimi
  3. Mimari projede uygulanacak konsept cephe tasarımının belirlenmesi
  4. 3 boyutlu modele konsept cephe tasarımının uygulanması
  5. Çevre ve peyzaj çizimlerinin yapılması
  6. Render ayarlarının yapılarak renderların alınması

3D Çizim

3D çizim aşamasına gelmiş bulunmaktayız. 3 boyutlu çizimler bir çok program ile yapılabilir ancak mimari 3 boyutlu çizimler konusunda lider durumdaki program SketchUP programıdır. Piyasada SketchUP kullanmayan tasarımcılardan bu programın basit ve iyi sonuç vermediği konusunda bir çok eleştiri duyabilirsiniz. Sayfanın başında mimari görselleştirme başlığının yazılı olduğu resimdeki renderın 3d modeli SketchUP programı kullanılarak hazırlanmıştır. Sanırım kaliteli veya kalitesiz olduğu konusunda siz bu şekilde bir karara varabilirsiniz.

Ancak burada not düşmek zorundayım. Yukarıda görmüş olduğu mimari görselleştirme işlerinin cephe modelleme aşaması SketchUP ta yapıldı ancak peyzaj tasarımı render işlemlerinin sonlandırılması 3Ds Max programında yapıldı. Yani cephe modeli SketchUP’ta oluştuktan sonra aynı model 3Ds Max programına gönderildi ve orada Vray render motoru kullanılarak görselleştirildi. Vray render motoru aslında SketchUP programı içinde var. Ancak render bölümünde daha detaylı olarak anlatacağım sebeplerden ötürü aynı sonucu vermiyor.


Render Ne Demek?

SketchUP veya benzeri bir 3D modelleme programı kullanılarak hazırlanan modelin mimari görselleştirme işlemlerini tamamlamak için kaplayıp, ışıklandırıp fotoğrafını veya filmini çekmeye render almak denir. Render almak için render programlarına ihtiyaç vardır. Bu programlar bazen 3d modelleme programları ile beraber gelir, bazen eklenti olarak sunulur bazense tamamen başka bir program olarak kaşımıza çıkar. 3D modellemesi bitmiş villa cephe tasarımı render alındıktan sonra aşağıdaki gibi görünecektir.

Bu görmüş olduğunuz örnek SketchUP üzerinde modellendi, 3Ds Max üzerinde rendera hazırlandı ve Vray programı kullanılarak renderı alındı. Render bölümünde neden direk SketchUP programındaki Vray eklentisi kullanılarak render alınmadığından bahsedeceğim. Bu teknik detayları bir yana bırakırsak şu ana kadar mimari çizim programları, 3d modelleme programları ve mimari görselleştirme programları yani render programlarından bahsettik. Resim renderı almak için kullandığımız Vray eklentisini  ve o eklentiyi kullandığımız 3Ds Max programını biraz daha yakından inceleyelim şimdi.


Kaynak: Render Tasarım

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Render Ne Demek?